jonasonpt.blogg.se

2013-04-17
12:33:56

EN enkel regel för att få platt mage till sommaren!!
Sitter och kollar på lite klipp på youtube och ser alla dessa annonser "följ denna gammla regel för att få platt mage" ser alla youtube klipp på sidan "Six pack abs shortcuts" "From fat to six pack" och funderar om folk verkligen går på sånt? 
 
OM det var ENKELT att få ett sexpack, skulle inte då ALLA ha det? 
 
Som jag sa, EN enkel REGEL "Work your ass off" vill man ha ett sexpack så får man fan jobba för det. Det kräver att man tränar ofta, sköter sin kost och verkligen ger ALLT. INGET FUSK!!! Inga jävla chipspåsar för att det är helg, inget godis, ingen pizza, ingen öl. Klarar du inte det är du fan inte värd att ha ett sexpack. Sluta tro att saker kommer gratis i livet och att det alltid finns genvägar. 
 
Så vill du ha ett sexpack till sommaren så lyft arslet från soffan och ut å spring, klarar du inte det, ut å gå. Börja någonstans! Gör sen detta VARJE dag, INGA UNDANTAG. 
 
Winners never quit and quitters never win!

2013-04-14
18:48:25

Helguppdatering!
Lite kort om vad som hänt i helgen bara. Fredagen började med att vi lirade lite beachvolleyboll och drack lite öl, japp, Gävle har redan sommarvärme ;) Nej, men vi lirade på korpen i deras inomhus beachvolleyboll hall. Förra året så va vi stamgäster på korpen och spelade minst en gång i veckan. Men nu till iår så har korpen höjt priset från 200kr/timme till hutlösa 350kr/timme. Detta har medfört att vi endast har spelat 4-5 gånger i år...
 
Har ingen dagsfärsk bild på volleybollen, men den här får duga..
 
Nu finns det även en läktare ovanpå det lilla "huset" i bakgrunden...
 
Det var inledningen på dagen det, några öl och några smashar senare så packar vi ihop grejerna, dushar och gör oss redo för en kväll på stan. Förförfesten inleddes med ölspel där vi kollade på Ganster Squad och drack 3 klunkar varje gång någon blev medvetslös eller dog... Detta var ett stort misstag då det knappt fanns någon scen i filmen då just detta inte hände. När filmen var slut så landade vi någonstans på 210-220 klunkar. Ja, det var svårt att hålla räkningen på slutet. 
 
Efter detta kom det lite mer folk och vi hade en "vanlig" förfest med lite ölspel och div. TP-liknande frågor. Kvällen avrundades med krogen och trotts mitt tillstånd så lyckades jag spela in 300kr på black jacken. Awesome!
 
Efter vad som kändes som en evighet på en  buss med 30-talet fulla 14? åringar. Så va man äntligen hemma, fick bara 5 timmar sömn på "natten" inann min kropp bestämde sig för att det var dags att vakna.
 
Lördagen inleddes sedan med 20-års firande av Gustaf, med släkt och vänner i Gävle och trotts att det kändes som att "treo-fåglarna" hammrade på sitt allra bästa så lyckades man hålla god min och vara trevlig. Hoppas att jag var trevlig iaf :P Såg nog inte allt för sliten ut heller tycker jag...
Kavaj och snygga skor borde man alltid ha på sig, känns grymt bra när folk tittar på en på affären och när man till och med får komplimanger av damen som sålde min mat :) Känns alltid lika bra när man får lufta sina Johnston & Murphy med, 25-års present av min pappa och hans fru. 
 
Lördagen avrundades med chips, dipp och Return of the Empire på tv. Soft dag... Ingen träning på bakisdagar! 
 
Söndagen tog lite mer fart och kl 10 hade jag en kund på gymmet. Han jobbade OTROLIGT bra idag och har nått jättestora resultat, dels genom sin viljestyrka och dels genom mina råd och träning. Han är en riktig inspirationskälla! Eftersom jag då blev så inspirerad så körde jag ett eget bonuspass då jag tränade lite på mina svagheter, traps, pecs, vader. 
 
Det börjar ändå ta sig, om ett år eller två så är man nog nöjd :)
 
Så det va min helg kort sammanfattat! Nu är det dags för en ny vecka, nya utmaningar och förhoppningsvis nya blogginlägg.
 
Train insane or stay the same! Tack för mig :)

2013-04-11
13:09:46

Tips på lite youtube kanaler!
Tänkte tipsa om lite youtube kanaler som kan bidra med både motivation och lite tips på träning/kost/kosttillskott osv.
 
Den första är två tvilling som har tränat i 4 år nu och har videobloggat vädligt länge 1000+ klipp under dessa år, de läser inte någon träningsvetenskap så de tips som de ger är baserade på erfarenheter "broscience". De har mycket humor i sina klipp med, riktigt underhållande att titta på.
 
http://www.youtube.com/user/twinmuscleworkout
 
Den andra kanalen är en kille som var inriktad på att tävla i natural bodybuilding och har tränat i 7-8 år. Den här kanalen handlar mycket om träning och hur han tränar och även en del kosttips.
 
http://www.youtube.com/user/PhysiquesOfGreatness
 
 
Den sista kanalen jag tänker tipsa om idag är en som jag faktiskt hittade igår, jag kollar mest på den för att det är en skön snubbe som ger bra med motivation. Jag skulle inte ta råd om träning av honom dock...
 
http://www.youtube.com/user/CTTheTrainer
 
Enjoy!

2013-04-03
21:15:14

Periodisk Fasta IF forts.
Oj oj oj, här finns det mycket att skriva om.
 
Jag tänker inte gå in på vad forskningen säger, skriva referenser och hålla på med sånt, då hade jag fortsatt på det inslagna ingenjörsspåret.
 
Jag tänker sammanfatta kort det jag har läst om periodisk fasta.
 
  • Färre mål om dagen stabiliserar blodsockret på en lägre nivå, detta leder till att mindre insulin frigörs och att insulinkänsligheten ökar.
  • Träning på fastande mage ökar mängden p70s6k med det dubbla mot att träna med mat i magen. Som jag tolkar det är p70s6k ett hormon som hjälper till i proteinsyntesen, alltså som hjälper tilll att bygga muskler.
  • Det finns studier som visar att personer som fastar ibland har en högre mängd GH(tillväxthormon) under den perioden än när de inte fastar. Detta för att behålla den muskelmassa som finns. GH hjälper även till att bränna fett.
  • Vid viktnedgång så är det väldigt skönt att kunna äta sig mätt i alla fall två gånger om dagen och fortfarande ligga på ett kaloriunderskott.
  • TEF(thermic effekt of food). Många argument till att man ska äta ofta för att gå ner i vikt är för att "kroppen är som en masugn" som om man hela tiden matar den så bränner den mer. Detta är HELT FEL mängden energi som försvinner när du äter är alltid lika stor, spelar ingen roll om du äter allt på en gång eller om du delar upp det 6 gånger på en dag.
Ok, det va bara några fragment av den information som finns.
 
Nu tänkte jag svara på lite frågor och kritik istället.
 
"Om jag fastar så kommer jag att dö av hunger innan jag får äta"
- Nej, hunger styrs till viss del av vanor och rutiner. Det är inte en slump att du blir hungrig runt samma tid varje dag.
 
"Men om jag inte äter något så kommer ju min kropp att gå in i svält(katabol fas)"
Nej, svält framtvingar svältläge på kroppen. Först efter 60 timmar utan mat har man sett de första tecknen på att ämnesomsättningen minskar (med 8 %).
 
Tänkte avsluta med mina egna tankar och erfarenheter om periodisk fasta.
Jag testade periodisk fasta inför min första deff, som var ungefär ett år efter att jag börjat träna. Jag var själv mycket skeptisk till detta och trodde att jag skulle svälta ihjäl eller att jag skulle förlora den lilla muskelmassa jag hade. Jag gick ner 7.6kg men behöll stora delar av min styrka och tog 100kg, PB en vecka innan jag var klar med deffen. Förvånande va också att jag hade massor med energi till att träna.
 
Ok, det var mina erfarenheter, det är ju lite svårt att veta hur ens hormonnivåer ser ut...
 
Ok, mina tankar runt detta då. Om folk nu tycker att kroppen är en masugn så tycker jag att man kan resonera så här "varför ska du hela tiden ge masugnen bränsle så att den slipper använde det lagrade bränsle som du har?" Kroppen kommer alltid att använda sig av det bränsle som är lättast och det är det bränsle som man stoppar i sig. I andra hand kommer kroppen att använda sig av den lagrade energi som du har. Men om man istället låter kroppen fasta under många timmar, kommer kroppen inte att ha det "enkla" bränslet till hands och kommer då att behöva använda den lagrade energin. Alltså ditt fett. 
 
Under min deff så tyckte jag det var hur skönt som helst att kunna äta mig mätt två gånger om dagen istället för att hela tiden gå att småäta nyttigt och hela tiden vara lite hungrig. Samtidigt som man faktiskt låg på ett kaloriunderskott.
 
Jag hoppas att jag i framtiden kommer att få kunder som är villiga att testa periodiskt fasta och det ska bli spännande att se deras resultat av det. Martin Berkhan, grundaren av www.leangains.com som gjorde IF populärt verkar ha fått riktigt bra resultat på sina kunder...
 
 
Kommentera gärna med frågor och funderingar så ska jag svara på dem så snabbt som möjligt. Skriv även dina erfarenheter av IF vore kul att höra från ett annat håll.
 
 
Mina Resultat efter ett års träning och några månader på IF...
 

2013-04-03
17:25:45

Periodisk fasta/IF/intermittent fasting
En liten kort introduktion om periodisk fasta, det finns väldigt mycket att läsa om peridisk fasta på www.leangains.com
 
Periodisk fasta/IF är ingen diet utan en tidsplan som man äter efter. Sen går det även att kombinera med olika dieter, t.ex. LCHF, GI osv.
 
Grunden i IF som jag kommer använda för kort nu, är att man under en dag endast äter under vissa timmar. När jag testade IF så åt jag mellan kl 14 och kl 22 alltså 8 timmar om dagen. De resterande 16 timmarna på dygnet så fastade jag, dvs jag åt ingenting som innehåller några kcal, man kan däremot dricka svart kaffe, te, eller vatten/sockerfri saft. Man kan även ändra de här tiderna, dra ner på tiden man får äta osv. Det första målet man äter ska ha det största innehållet av energin som man ska få i sig under en dag och målet ska helst intagas direkt efter träning.
 
Jag kommer sammanfatta lite av det som skrivs om IF här i några artiklar. Men redan nu kan jag säga att det inte finns mycket som är negativt med detta sätt att äta. Det ända som jag upptäckt är att det är jobbigare att utföra konditionsträning.
 
Så skrota mat- och sovklockan och börja med IF
 
 
 

2013-04-03
13:20:00

Muskelbyggning/hypertrofi
För att bygga upp muskler så måste du först bryta ner dem, detta gör du genom träning. Det finns lite olika metoder för att bryta ner musklerna, den ena är mekanisk stress, där man belastar muskler och strukturer med tunga vikter, den andra metoden är metaboliskt stress, detta uppnår du när du börjar känna mjölksyra, trötthet och utmattning i musklerna. Ofta så använder man sig av periodisering för att kunna använda sig av båda metoderna. Man lyfter t.ex. 40% 15 repetitioner ena veckan och veckan efter så ökar man vikten och minskar antalet repetitioner.
 
MEN det handlar heller inte om att flytta/lyfta så stor vikt som möjligt i gymmet. Det handlar om att i första hand hålla "formen" /tekniken för att verkligen trötta ut rätt muskel! Även om du kanske kan göra 15 repetitioner på 60kg i bänkpressen så kanske du gör det på fel sätt och använder dina axlar och triceps mer än du använder bröstet. Du kommer då att bli stark i bänkpress men du kommer inte att bygga den massa på bröstet som du vill. Det handlar egentligen om att veta vilken rörelse en muskel är gjord för att utföra och sedan tänka på att sträcka ut den muskeln och dra ihop muskeln för att flytta vikten. Så tänkt inte så mycket på vikterna utan tänk på hur det känns i musklerna! Ska även tilläggas här att stora vikter innebär stora skaderisker.
 
Enkelt förklarat av en av nutidens stora:
 
 
 
Hur vill du se ut? 


 
Valet är ditt...
 
 

2013-04-01
11:58:00

Ändringar i träningsprogrammet.
För att inte vänja kroppen vid övningar så är det denna vecka dags för ett helt nytt program och förhoppningsvis kunna tvinga fram lite mer tillväxt innan det är dags att börja deffa lite.
 
Ett exempel på vad man kan göra är att byta ut bänkpressen mot hantelpress eller byta ut knäböjen mot enbens knäböj. Man kan även vända på programmet så att man börjar träna benspark först för att sedan köra knäböjen sist. Allt för att kroppen inte ska vänja sig.
 
Den här veckan så är det även en tung vecka på schemat så jag väntar mig att träningsvärken kommer att vara brutal...
 
 
 Lite motivation inför veckan.
 
 Ps. idag finns säsongsavslutningen av Walking Dead och säsongspremiären av Game of Thrones ute. LYCKA!! Ds.

2013-04-01
11:45:06

Påskhelgens bravader!
Var ska man börja... Kan ju börja med att skriva att jag inte är som alla andra, för mig så har det inte blivit något festande i helgen. Jag känner att festa en dag förstör efterföljande veckas träning och tycker inte det är värt det för tillfället.
 
Helgen började med middag hemma hos farsan på torsdagen eftersom de skulle åka till Courmayeur på fredagen och ville umgås med familjen lite innan. Pizza och ett glas öl blev det till middag denna dagen. Fredagen så skjutsade jag och min bror ner farsan och hans fru till Arlanda. Anledningen till att vi båda åkte var för att vi ville besöka XXL sport i uppsala på vägen hem. Där införskaffade vi oss ett varsit par 2XU kompressionstights för 899:- /st. Jag testade även en kompressionströja men hade så stora besvär att få på/av den att jag beslutade att vänta med det inköpet.
 
 
På vägen hem så stannade vi till hos våran älskade farmor och hälsade glad påsk med lite blommor, vilket var väldigt uppskattat :D sen åkte vi hem till morsan för lite påskmat.
 
I år så skippade vi det varma på påskbordet, vilket enligt mig va ganska skönt, jag är rätt så less på prinskorv, köttbullar och janson.
Bara kalla favoriter + potatis.
 
Försökte somna tidigt denna fredagskväll, när alla andra festade, men min rygg tyckte att den skulle göra ont så jag sov riktigt dåligt. 
 
Lördagen började bra med ett efterlängtat träningspass i de nya tightsen tillsammans med brorsan. Jag skulle egentligen ha tränat armar+bröst, men va så sugen på att testa tightsen så det blev ben:P
 
Bröderna brothers bicepsflex på benpasset.
 
Jag är faktiskt riktigt nöjd med passet som utfördes då jag fortfarande hade ont i ryggen så kördes enbart lätta knäböj superslow, lite benspark, lårcurl och benpress. Men jag fick riktigt bra tryck i benen, tightsens förtjänst? och har idag (måndag) rejält med träningsverk. Längtar redan till nästa benpass, känns konstigt att längta efter det...
 
Bästa post workouten inmundigades sedan i solen på balkongen hemma och kvällen avslutades på filmstaden där jag blev bjuden på bio, ja tjejer ni får också bjuda på dejt någon gång ;) Vi såg Oz, vi enades om att den var helt ok, inte bra så man vill se den igen, men inte heller dålig så man va besviken.
 
Hela helgen avslutades sedan på söndagen med påskfirande hos farsans svärföräldrar där vi invigde grillen för iår och hade allmänt trevligt.
 
Easiest task after legday ;)