jonasonpt.blogg.se

2013-04-03
13:20:00

Muskelbyggning/hypertrofi
För att bygga upp muskler så måste du först bryta ner dem, detta gör du genom träning. Det finns lite olika metoder för att bryta ner musklerna, den ena är mekanisk stress, där man belastar muskler och strukturer med tunga vikter, den andra metoden är metaboliskt stress, detta uppnår du när du börjar känna mjölksyra, trötthet och utmattning i musklerna. Ofta så använder man sig av periodisering för att kunna använda sig av båda metoderna. Man lyfter t.ex. 40% 15 repetitioner ena veckan och veckan efter så ökar man vikten och minskar antalet repetitioner.
 
MEN det handlar heller inte om att flytta/lyfta så stor vikt som möjligt i gymmet. Det handlar om att i första hand hålla "formen" /tekniken för att verkligen trötta ut rätt muskel! Även om du kanske kan göra 15 repetitioner på 60kg i bänkpressen så kanske du gör det på fel sätt och använder dina axlar och triceps mer än du använder bröstet. Du kommer då att bli stark i bänkpress men du kommer inte att bygga den massa på bröstet som du vill. Det handlar egentligen om att veta vilken rörelse en muskel är gjord för att utföra och sedan tänka på att sträcka ut den muskeln och dra ihop muskeln för att flytta vikten. Så tänkt inte så mycket på vikterna utan tänk på hur det känns i musklerna! Ska även tilläggas här att stora vikter innebär stora skaderisker.
 
Enkelt förklarat av en av nutidens stora:
 
 
 
Hur vill du se ut? 


 
Valet är ditt...
 
 
Taggar: Bröst, Kost, Magrutor, Motivation, PT, Personlig Tränare, Tips, Träning, Viktnedgång;

Kommentarer:
#1: Anonym

Okej jag vill! ! Så nu blir de kämpa på så jag också blir biff :)

Svar: Härligt, kör på! :)
Kristoffer

2013-04-03 @ 15:45:28
#2: PeeDeee

Alltså förstår du ens vad du själv säger ?? Du kommer bygga den massa du vill när du blir stark i bänkpress, och stark blir du genom att successivt lasta på mer på stången och lyfta tungt. Inte att köra nån slags semi-meditativ , mind-muscle connection , sarcoplasmatisk hypertrofi o.s.v.

Kul att du sedan hänvisar till någon komisk byggarpedikan av Kai, som verkligen är ett rätt person att lyssna till för gemene rena idrottare att ta råd ifrån.

Hoppas du inte behöver ha det förklarat för dig att kai nog inte blev grov genom mind muscle connection i 15 år. Tunga basövningar, hästdoser av hormoner och en och annan grapefrukt skapade den fysiken. Inte dom kvasiteorier alla byggare framför i media idag , för att de inte gifter sig med sina sponsorer att redogöra för sina kurer och allt vad det innebär.

Hoppas du inte är så naiv som framgår av ditt inlägg. Och om så är fallet, råder jag dig att läsa på lite mer kring grundläggande fysiologi när det kommer till styrketräning.

Svar: Det är självklart att alla professionella BB´s tar hormoner även alla styrkelyftare. Men man kan inte neka att Kai är en av de få som har den anatomiska kunskapen(aktiva inom BB).
Men du hävdar alltså att sarcoplasmatisk hypertrofi inte fungerar? att det enbart är lyfta svintungt som fungerar? Som jag tolkar det så skiter du i teknik och form på lyften också? Eftersom det handlar om att bli stark och inte trötta ut en muskel. Du är enbart intresserad av att lägga mer vikt på stången, sen är det skit samma om du bryter ryggen när du kör bänkpressen. Vill du predika den filosofin så får du gärna göra det. Och att säga att det är för den gemene idrottaren, kör på det du, jag står inte för det.

Första prioritet för mig och mina kunder är SÄKERHET, att inte skada sig. Det är klart att man måste lyfta tungt, men man måste hålla tekniken, rörelsehastigheten och även mind-muscle connection! Eller är det för många bollar i luften för dig?

Sen krävs det även att man periodiserar sin träning för att båda använda sig av fördelarna med mekanisk och metabolisk stress. Men om man ska välja en metod för att bygga störst massa så är det 12-15 reps, där man ligger på 40% av 1RM eftersom det är den nivå som man lättast rekryterar typ 2a fibrerna vilka är störst.

Vet inte varför jag ägnar tid åt att svara på haters, men iaf...
Kristoffer

2013-04-03 @ 21:49:45
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: