jonasonpt.blogg.se

2013-10-07
11:26:00

Viktnedgång!
Jag tänkte nu ta upp en topic som det alltid diskuteras mycket omkring, viktnedgång. Jag ska börja väldigt simpelt, när jag säger viktnedgång så menar jag att gå ner i fettvikt eller fettprocent, inte att sitta i bastun 2 timmar för att bli av med vattenvikt eller att svälta sig själv och förlora lika mycket muskler som fett. Utan nu snackar vi fettförbränning. 
 
Nummer 1: För att gå ner i vikt, bli av med fett så MÅSTE man ligga på ett kaloriunderskott. Med det menas att du ska stoppa i dig färre kalorier än du gör av med Det spelar ingen roll om du käkar nötter och avokado om du äter mer kalorier än ditt dagsbehov så går du upp i vikt. Dagsbehovet varierar från person till person och det finns olika sätt att räkna ut detta på.
 
Nummer 2: Dieter, banta osv. är helt fel sätt att gå ner i vikt, alla dieter och bantningar har ett slutdatum. Varför sätta ett slutdatum? Är det datumet som du ska bli tjock igen? Fixa en kost som du trivs med och TRÄNA sen bort kalorier så att du hamnar på ett underskott.
 
Nummer 3: Ha inte så jävla bråttom, vem har inte sett annonserna "Jag gick ner 15 kilo på 2 månader med nya ....metoden". Att gå ner 15 kilo, nu snackar vi rent fett vilket de sällan går ner, så krävs det ett kaloriunderskott på sammanlagt 135 000 kcal. Ett gram fett innehåller ca 9 kcal. Om du skulle ligga 1000 kcal under ditt dagliga behov så krävs det då 135 dagar för att gå ner detta, ungefär 4,5 månader. Då tänker kanske någon att, med 2000 kcal under så klarar man ju det på två månader. Men det skulle betyda att du skulle vara tvungen att leva på 600-1500 kcal per dag, beroende på aktivitetsgrad. Troligen skulle då din kropp gå in i en katabol fas och börja dra ner på metabolismen, börja lagra mer energi i fett och "äta" av dina muskler som förbränner så mycket energi. Din kropp ställer in sig på svält.
 
Nummer 4: Va inte rädd för styrketräning! Som personlig tränare så ser jag dagligen folk som spenderar timmar på löpband/crosstrainers utan att få de resultat som de vill ha. Eftersom lågintensiv träning förbränner större andel fett än vad högintensiv träning gör så tror folk att för att förbränna så ska man gå i en hastighet där man kan prata utan ansträngning. Det är sant att kroppen förbränner större andel fett vid aerob träning (träning där kroppen har tid att syresätta musklerna och det bildas ingen mjölksyra) men det är energibalansen som i slutändan spelar någon roll. Här finns det inga som helst tvivel på att högintensiv anaerob träning förbränner enormt mycket mer energi per tidsenhet än lågintensiv träning. Om det hade varit lätt att fixa en snygg kropp så hade all haft en!
 
Nummer 5: Det går INTE att punktförbränna, bara för att du gör 200 situps varje dag så kommer du inte få en platt mage. Du kommer däremot att få en väldigt stark core som kan gynna dig i andra aktiviteter. Du kan välja var du vill förbränna lika mycket som du kan välja var du vill lägga på dig fettet igen. Det är heller inte så att vissa sorters fett sätter sig på vissa platser på kroppen.
 
 
 
Lågintensiv träning(aerob):

Det finns även fördelar med lågintensiv träning. Den främsta fördelen när det kommer till viktnedgång är att aerob  träning förbättrar kroppens förmåga att bryta ner fettet till energi. Under aerob träning så vill kroppen spara på den snabba energin ATP och kreatinfosat och kommer då istället att använda sig av fettdepåerna. Ju mer kroppen får träna på detta desto bättre så kommer kroppen bli på denna process. Aerob träning är också ypperlig att ha som komplement till den högintensiva träningen för att kunna förbränna så mycket som möjligt under en dag. Den muskulära nerbrytningen är avsevärt mindre vid lågintensiv än vid högintensiv, detta gör att man kan utföra den sortens aktiviteter oftare, men det betyder också att du inte kommer att bygga någon större mängd muskler vid lågintensiv träning. Lågintensiv träning är också träning som alla kan hålla på med, även om man är kraftigt överviktig. Jag har säkert missat massor här men det här ser jag som de största fördelarna.
 
Högintensiv träning(anaerob):

Anaerob träning är intensiv/tung träning då musklerna inte har tid att använda fettet som energi utan använder istället snabb energisom finns lagrad i musklerna som ATP och kreatinfostat. När kroppen använt sig av den lagrade energin så kommer kroppen att börja tillverka nya ATP molekyler och vid frånvaro av syre, som en anaerob process är, så kommer en av biprodukterna att vara mjölksyra. Det är detta som gör att du får mjölksyra. Mjölksyran kommer i sin tur att omvandlas till energi i levern, men jag går inte in på det. Den muskulära nedbrytningen är stor vid anaerob träning, man skulle kunna säga att muskeln får mikroskopiska bristningar under träningen och att kroppen sedan reparerar dessa skador och gör fibern starka när man sedan vilar. 
 
 
Du kommer inte att se ut som en bodybuilder om du styrketränar, det tar många många många år av tung styrketräning och otillåtna preparat för att komma dit. Det styrketräningen kommer att göra är att forma kroppen på ett snyggt sätt, vill du ha en fast rumpa så kan du skippa löpbandet och köra squats!! Om du är rädd för styrketräning för att du inte vet hur du ska göra eller är rädd för att skada dig så anlita en Personlig Tränare! Och när du gör det, anlita en PT med Blå kortet, det är en garanti på att tränaren har en bra utbildning och kontinuerligt uppdaterar sin kunskap. Kolla inte bara på största killen på gymmet, gör du det kan du även fråga vilka skador han har haft och tänka om du verkligen vill göra samma saker...
 


 
Train insane or stay the same!
 
Taggar: Motivation, Squats, Viktnedgång;

Kommentarer:
#1: Ida

Hej!
En fråga... Du skriver "vill du ha en fast rumpa så kan du skippa löpbandet och köra squats".
Men jag som älskar konditionsträning ex löpning OCH vill även styrketräna bland annat för att få en fastare rumpa, borde jag då alltså skippa löpträningen? Kommer löpningen bryta ner mina muskler så att dom inte kan byggas upp då i och med högintensiv träning?

Svar: Hej Ida! Du gör helt rätt, en kombination är bäst, tror jag nämner det under aerob träning. Jag talade mest till alla cardio bunnys som bara kör kondition:)Om man måste välja bara en form av träning så rekommenderar jag intensiv styrketräning. Musklerna bryts inte ner av löpningen :) ska du göra båda samma dag så rekommenderar jag dock styrketräning först och sen kondition :)
Kristoffer

2013-03-04 @ 20:40:25
#2: Johanna

Hej hopp! Bra blogg :) Allt går bra förstår jag?
Tror att det är min kompis Michaela på bilden, är det inte?

Kram!

PT Johanna!

Svar: Hej, tack. Det börjar rulla på, lång uppstartssträcka som egenföretagare. Jag vet inte vem det är, kan vara så, bra form på squatsen i alla fall:) hur går det för dig med ptandet? Kram
Kristoffer

2013-03-04 @ 21:10:08
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: